Custom Projects/Calvary Hospital/  

Project: Calvary Hospital
Date: Jul 2019
Project Designer: Silver Thomas Hanley and Birdseye Studios
Contractor: Space Landscape Construction for John Holland Group
Brief: In 2017 Spark was invited by Ben Birdseye of Birdseye Studios to work with them on a conceptual design for the Porte Cochere and level 5, 6, and 7 terraces of the new Calvary Hospital in Adelaide's CBD. The project called for a series of furniture elements, shelters, raised and at grade planters, and rehabilitation equipment, as well as entry statement pieces. After tenders were finalised in 2019, Spark worked with Space Landscape Construction and Birdseye Studios to refine the production elements for manufacture and installation. Challenges included the raised plinth installation, a floating paving system, the demanding engineering environment, and designing and manufacturing in demountable components that could be transported through a hospital under construction using service elevators and man power.
Solution: Spark's team of talented designers envisioned a system furniture elements made of punched and folded steel sheets which was clad in specially designed secret fix timber panels made from Accoya Wood. Furniture elements include small and large cubes, 'L' benches, raised and at grade garden beds, shelters for climbing plants and weather protection, ramps and steps for patient rehabilitation, Focus picnic settings and Focus seats. 

title
Calvary Hospital
Calvary Hospital
Calvary Hospital
Calvary Hospital
Calvary Hospital
Calvary Hospital
Calvary Hospital
Calvary Hospital
Calvary Hospital
Calvary Hospital
Calvary Hospital
Calvary Hospital
Calvary Hospital
Calvary Hospital
Calvary Hospital